Influenza – institutionernes værste fjende i vinterhalvåret

Vi har nået den tid hvor influenzaen kan ligge på lur i det næste håndtryk eller den næste snotnæse, der skal tørres. I skrivende stund er jeg selv nedlagt og henvist til sofaen, ude af stand til meget andet, end at have ondt af mig selv. Det mindede mig om tidens som institutions- og centerleder, hvor den her tid kunne være et mareridt.

Det er den tid hvor sygemeldingerne pludseligt ringes ind i et uforskammet tempo og man ser ”kaos” stå og gnække ovre i hjørnet, mens han venter på at tage styrepinden. Det er den tid, hvor man pludseligt kender hvert et krøllet hjørne på sin vikarliste igen, og hvor kaffepletterne minder om de dage, hvor det sidste gang var særdeles vanskeligt at få hverdagen til at hænge sammen. Det er de tidspunkter, hvor man som leder, kan føle sig magtesløs og føle at man lader personalegruppen i stikken, når kabalen ind i mellem ikke går op.

Det er på de dage, at det ledelsesmæssige fokus handler om skabe ro. Den ro, som gør at faglighederne kan bringes i spil og opretholde kvaliteten, selvom vilkårene i virkeligheden ikke er tilstede. Det er blandt andet de erfaringer, som skabte idéen om at etablere en digital platform for rekruttering, håndtering og styring af vikarer. Det blev til Vikar.NU.

Det handler på den måde ikke bare om rekruttering og daglig vikarhåndtering, men også om ledelse. Det handler om at skabe muligheder, som frigør ledelse til at holde overblikket og skabe nærværet og engagementet der hvor der er brug for det.

Jeg savner på ingen måde de dage, hvor institutionen stod og vaklede på grund af sygdom i personalegruppen, men jeg ville virkelig gerne have haft Vikar.NU som redskab dengang, både som leder og personale. Som leder ville overblikket og den frigjorte tid, have gjort en kæmpe forskel i håndteringen af dagen. For personalet ville det have skabt en vished om mine kolleger ikke kunne ende med at stå alene, når jeg nu dén dag ikke selv kunne nå længere end sofaen på grund af sygdom.

//Kim Rydahl

2018-11-15T15:55:50+00:00